FIETS- & VOETVEERPONTJE NIEUWEMEERDIJK < > AMSTERDAMSEBOS


eind 2013 begin 2014

Van Schaftkeet (toiletwagen) tot Pipowagen / Pontwachtershuis

Vanaf de start van het pontproject spelen wij al met het idee dat het Pontwachtershuisje de vorm van een Schafkeet zou moeten hebben, niet in de laatste plaats ivm de beschikbare sta hoogte.

Gedurende de eerste 3 vaarseizoenen hebben wij met veel plezier gebruik gemaakt van ons Predon caravannetje en als wij in mei 2013 niet tegen dit nieuwe project waren aangelopen dan zouden wij 2014 ook zeker gebruik hebben gemaakt van het vertrouwde onderkomen.

Door een goede bekende Henk Arendse van Caravanstalling Arendse / de Jong in Rijsenhout werden wij benaderd met de vraag of wij interesse hadden in een kleine Schafwagen? Doordat wij wel eens iets in die richting hadden laten vallen wist hij het eigenlijk wel. Dit bleek bij een gezamenlijk bezoek door Martin en Erik een schot in de roos, geknipt voor het doel.

Na een "zeer zware onderhandeling" over de prijs, konden wij hem voor een "zeer mooi vriendenprijsje" meekrijgen. Omdat Henk ook echt wilde dat wij hem gelijk meenamen heeft hij ons vakkundig geholpen bij het vervangen van het sleepoog voor een trekhaakkoppeling. Het leek bijna of hij er echt snel van afwilde ;-) . Maar wij weten beter Henk is altijd bereid te helpen waar nodig.

U ziet hier ook dat het een 3 wielige uitvoering is, die max 30 km/h kan en mag.

Ondanks de ruimte in de kabel ging het in de eerste bocht niet goed met de verlichtingskabel.

Voor de noodverlichting hadden wij zelf gezorgd, alleen bleek de aansluitkabel net iets te kort met als gevolg dat bij de eerste bocht de bekabeling onherstelbaar losschoot, gelukkig was het nog licht en zonder verlichting viel hij toch wel op met al die Graffiti, waren wij van mening.

Doordat de wagen geheel leeg was bleek deze toch enig sinds te stuiteren achter de auto, een langs de weg liggende trottoirsband bood uitkomst. Met een 30 km voertuig een autoweg nemen bleek ook een soort van spannende actie, gelukkig is dit goed verlopen, wat ook geld voor de rest van de thuis reis. Een politie bij een tankstation bleek gelukkig meer met tanken bezig te zijn dan met de langs stuiterende pipowagen.

Thuis aangekomen werden wij geconfronteerd met een opmerking van Saskia, die ons nog lang zal blijven heugen, “Hadden jullie niet iets ordentelijkers kunnen kopen?”,“Hier gaan jullie toch niet echt in zitten wachten mag ik hopen ! ” Ja en wat zeg je dan.......

Via Arnold van de Pannenkoeken Boerderij Meerzicht kregen wij een aantal ramen en na veel zoekwerk en even zo veel overleg hebben wij 3 deuren opgehaald in Enter, wel even rijden, maar nieuw en compleet, de juiste maat en een goede prijs, wat wil je nog meer.

Hieronder ziet u een aantal foto´s met het verloop van de verbouwing, van Schaftkeet naar Pontwachtershuis / Pipowagen.

Ach ja en als je dan toch gaat zagen in de wand, doe dan maar gelijk het grootste gat eerst, de dubbele deuren.

Doordat er een groot deel van de zijkant moest worden opengezaagd, zeg maar 2/5e, viel er gelijk een groot deel van de Graffiti weg.

Om voldoende sterkte terug te krijgen in de wand en om het nieuwe kozijn vast te kunnen maken, hebben wij verschillende versterkingsklossen aangebracht en deze goed en rijkelijk gelijmd.

U ziet het kozijn voor de dubbele deuren is wat hoogte betreft precies op maat.

Volgens dezelfde methode als de dubbele deuren zijn ook de ramen geplaatst, hiervoor had Martin allemaal kozijnen gemaakt. De ramen zitten nu alle drie vast gemonteerd, maar kunnen door deze constructie altijd nog klap/draai of kantelbaar gemaakt worden.

Op de korte kant, ziet u hierboven nog een deel van het oude raam dicht getimmerd, op deze zijde komt een klein orgineel klapraampje terug, zoals u verderop kunt zien.

De hoofdingang is ook voorzien van een nieuwe deur we hadden er immers 3. Voor de oplettende kijker is te zien dat deze deur is verhoogd om de instap ook voor langer dan gemiddelde pontbazen mogelijk en veilig te maken. De deur en het kozijn zijn met ongeveer 25 cm verhoogd.

Tevens is hier rechts het keukenblok en links de bergruimte/toilet ruimte zichtbaar. Voordat deze geplaatst zijn is de vloer afgewerkt met 2 platen triplex. en vervolgens voorzien van vinyl.

Hierboven ziet u de vinyle vloer afwerking en de zitmeubelen die door Martin zijn gemaakt, de oplettende kijker ziet links en rechts een verschillende opstelling/configuratie met beide zijn voors en tegens. Welke en wat het gaat worden zal de praktijk waarschijnlijk moeten gaan uitwijzen. Tevens ziet u op deze foto´s de nieuwe wand afwerking.

En voordat hij dan helemaal geschilderd kan worden moet er eerst geschuurd worden, waardoor de Graffiti steeds minder zichtbaar werd.

Het rechter raampje dat u op deze foto ziet is een orgineel klapraampje, de helft van het dubbele klapraam dat in deze zijde zat voor de verbouwing.

Deze doet dus nu weer dienst als WC raampje.

Ook ziet u op de voorgrond de door Martin gemaakte entree trap met 2 treden, waarmee de instap aan de andere zijde een stuk gemakkelijker loopt. De oude stalen tree is ivm behoud van de stevigheid van het chassis iets verder onder de wagen herplaatst.

Na dat de groen wagen helemaal in de grondverf was gezet moest hij uiteindelijk ook in de eindlak worden geschilderd, met een mooi resultaat tot gevolg, al zeggen wij het zelf.

Middels verschillende opties in 1 raam hebben we bekeken hoe de ramen en kozijnen geschilderd moesten worden. Niet alle opties zijn afgebeeld. Eén combinatie met een andere pont kleur heeft er maar heel even opgezeten goed geprobeerd maar niet geslaagd.

Hier het eind resultaat, met mooie nieuwe rood/witte markerings hoekstukken. Betaald door een lokale uitvaartondernemer die graag anoniem wenst te blijven.

 
Bent u nieuwschierig naar het eind resultaat kom dan gerust eens langs.
 
Dit hoofdstukje zal naar verwachting nog met een paar foto´s worden aangevuld, waaronder foto´s van het mooie eindresultaat op zijn werk locatie, natuurlijk bij de steiger van Veerpont Ome Piet.

 

De Pont Commissie Veerpont "Ome Piet"