FIETS- & VOETVEERPONTJE NIEUWEMEERDIJK < > AMSTERDAMSE BOS
 

 

Plan omschrijving Veerpont Nieuwemeerdijk

Het plan voor het opstarten van een Fiets- /Voetveer in Nieuwemeer is ontstaan om;

  1. Het Amsterdamse Bos makkelijke bereikbaar te maken voor Voetgangers en Fietsers voor o.a. de bewoners van Badhoevedorp en Nieuwemeer. Dit mede omdat uit onderzoek blijkt dat er door bewoners uit de omgeving van het Amsterdamse Bos nog relatief weinig gebruik wordt gemaakt van het Bos, met al haar faciliteiten.
  2. Het weer tot levenroepen van een veerpont verbinding zoals in het verleden heeft bestaan.

Verder sluit dit plan aan bij,

    • o.a het Masterplan Badhoevedorp, hierin wordt gesproken over het bereikbaar maken van het Groen in en rond Nieuwemeer voor de bewoners uit Badhoevedorp
    • de algemene doelstellingen om binnen de Haarlemmermeer de fietsverbindingen te verbeteren
    • de uitbreidingswens van het fietspaden netwerk rond het Amsterdamse Bos.

Om dit te realiseren heeft de pont commisie, een subsidie aanvraag bij de Gemeente ingediend bij het Fonds Wijkbudgetten, waaruit jaarlijks uitkeringen plaatsvinden voor Buurtprojecten.

Uiteraard kunnen wij nog bekijken of er een bijdrage kan komen uit de kas van de Buurtvereniging Nieuwemeer en/of het aantrekken van sponsoring, om in de explotatie kosten te kunnen voorzien.

Vormgeving plan :

Het idee bestaat uit een Veerpont van ongeveer 6 bij 2 m om ongeveer 4 fietsers over te zetten van de Nieuwemeerdijk naar het Amsterdamse Bos en visa versa.
De veerpont moet worden voortbewogen door bijvoorbeeld een buiten boordmotor of een milieu vriendelijkere electromotor aangevuld met zonnepanelen.

Het plan is gestart door; Martin Brekelmans,Erik Hoogenboom en Henk Kroon.

De oude kabelpont die nog wel bestaat maar mede door zijn omvang niet geschikt voor dit project is gebleken.

Er is uitgebreid voor-onderzoek gedaan in de praktijk bij een aantal voorbeelden, oa. thv Oude Meerbij verschillende lokale gebruikers aldaar en tevens is overleg geweest met de Stichting de Oude Molen (Theehuis) zij zijn ook bezig met een plan voor een Voetveer, voor gasten van en naar het Theehuis.

Verder hebben wij i.v.m. de aanleg mogelijkheden, contact gehad en zullen wij dit vervolgen met de Dienst beheer van het Amsterdamse Bos en de bewoners aan Nieuwemeerdijk zijde.

Wij hebben ook verschillende vergelijkbare projecten bekeken/overwogen en bezocht, zie o.a. de website http://voetveren.nl en hebben met deze informatie ons een goed beeld gevormd voor ons project.

Commissie Veerpont "Ome Piet"