KUNSTVAARROUTE 20, 21, EN 22 SEPTEMBER 2002

Programma in vogelvlucht

De kunstvaartroute "in de ban van de Ringvaart" vindt dit jaar voor het eerst plaats in de haarlemmermeer. Het wordt een avontuurlijk familiefestival met veel activiteiten op diverse locaties in Haarlemmermeer, ook op bijzondere buitenlocaties. De bezoekers ontdekken op deze manier op niet-allerdagse plekjes hoe spannend kunst kan zijn, en dan speciaal voor kinderen.

Programma in vogelvlucht
Het programma start bij het Cruqius Museum. Daar is op vrijdagavond 20 september vanaf 19:00 uur de spetterende opening van de kunstvaarroute. De muziekboot vaart samen met de verhalenboot en de microtheaterboot vervolgens op zaterdag door naar het Fort-Vijfhuizen, waar vanaf 10:00 uur - ook aan wal - diverse festiviteiten zijn. Rond de klok van 13:00 varen de boten via Nieuwe Brug en De Liede naar Zwanenburg (aankomst 15:30 uur), Lijnden (aankomst 16:30 uur) en Badhoevedorp (aankomst 17:45 uur). Daarvandaan zetten de schippers de tocht voort naar Nieuwe Meer waar de boten om 18:30 aanleggen.

Met de drie boten reist ook een straattheaterkaravaan mee, die de kinderen veel plezier brengt. Op zondagochtend zijn er in Nieuwe Meer van 11:00 uur tot 12:30 uur ook weer festiviteiten. De hele karavaan zet de tocht met de boten voort en legt rond 15:30 uur aan bij het Chinees restaurant in Rijsenhout. Daarvoor is er al vanaf 14:00 uur een kindertheatervoorstelling van podium Kris Kras te zien in het Dorpshuis De Reede in Rijsenhout.

Rond 16:00 uur op zondagmiddag wordt er koers gezet naar Burgerveen, waar de kunstvaartroute "In de ban van de Ringvaart" om 17:00 uur feestelijk wordt afgesloten bij het Dorpshuis.

Voor alle festiviteiten geldt dat kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar onder begeleiding moeten zijn van ouders of een andere volwassene. Voor sommige activiteiten en voorstellingen wordt een kleine bijdrage gevraagds (kinderen 1 euro en volwassenen 2 euro) De voorstelling van Kris Kras kost 3,50 euro, inclusief limonade.

Straat theaterkaravaan

De straattheaterkaravaan trekt mee met de stoet tijdens de kunstvaarroute. In de karavaan fietst een bizar figuur, de trommelfietser. Hij vervoert zijn passagiers op een ingenieus verbouwde trommelfiets. Waar zij naartoe gaan, weet geen mens. Wat zij gaan doen al evenmin.
Ook het theater Flater sluit aan in de karavaan. Pat en Pitje zijn zo gewoon en toch anders. Wie kijkt naar wie? Waar? Overal waar mensen komen en waar ze op een terras op een geheel eigen wijze hun thee drinken. De steltlopers van de Amsterdams-Venetiaanse steltgroep Teatro Pavana sluiten de karavaan en blijven het publiek verrassen.

Kinderatelier in Fort Vijfhuizen

Kinderen kunnen kustwerken maken op het Fort Vijfhuizen. Kunstenaars van de kunstmanifestatie "Help" inspireren de kinderen hierbij. Samen maken zij een kunstwerk. Stichting Kunstfort houdt overigens van 1 september tot 3 november de kunstmanifistatie "Help" bij het Fort. Openinstijden : van donderdag tot zondag 13:00 tot 18:00 uur. Toegang is gratis.

Muzentuin in het Cruqiusmuseum

Speciaal voor de kunstvaarroute maakte het beeldend theatergezelschap De Muzen een voorstelling voor de museumtuin, die wordt omgedoopt in de muzentuin. Levensgrote figuren en attributen laten de tuin tot leven komen, waardoor de bezoekers zich in een andere wereld wanen.

De Boten Marjo, Gerrigje en Baartje

Als de ringvaart kon praten, dan vertelde hij ons dat hij al jaren wordt bevaren door diverse schepen. Zo ook tijdens de kunstvaarroute. Drie schepen worden dan omgetoverd tot theaterboten. De schippers stellen hun boot vrijwillig tot beschikking van de kunstvaarroute 'in de ban van de Ringvaart'.

Muziekboot Marjo (sleepboot) met schipper J. Gladon Op de Marjo reist 'Gheselscap goet ende fijn' mee over de ringvaart. Dit gezelschap vormt een beeld van het vermaak dat vroegere rondtrekkende kunstenmakers brachten aan het publiek. Hiervoor gebruiken zij instrumenten als: draailier, doedelzak, schalmei, harpje, luit, portatief, vedel, klomp, dansmeesterviool, tweepersoonsdraailier, psafterium, vlier, viola da gamba, koehoorn, kromhoorn, eenhandsfluit en trekharmonica.

Verhalenboot Gerrigje (Hasselteraak) met schipper W.D. Polderman Nico de Verhalenman zoekt en vindt een luisterend oor van jong en oud op Gerrigje. Nico is geboren tussen wal en schip. Als telg uit een oerecht geslacht van ruwe zeebonken, werd hij al vroeg vermaakt met verhalen van zijn opa's, ooms en vader. Verhalen uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de mannen van staal. Verhalen over de bagger en piratenverhalen. Kortom, alles wat met water en vaart te maken heeft, is Nico op het lijf geschreven. Tijdens de kunstvaarroute geeft hij doorlopende voorstelling van korte Verhalen

Microtheaterboot de zeeschouw Baartje met schipper Theo van Schie Op de Baartje reist het hele weekend de kleinste theatervoorstelling mee.



De Kunstvaarroute "In de ban van de Ringvaart" is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OC&W, de provincie Noord-Holland, de Gemeente Haarlemmermeer (Actieplan Cultuurbereik). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Meerwaarde, Jolanda van den Berg, Kinderkunst, Postbus 426, 2130 AK Hoofddorp
023 - 5698888

Alle informatie is overgenomen uit de brochure zoals verspreid, door Stichting "Meerwaarde"