FIETS- & VOETVEERPONTJE NIEUWEMEERDIJK < > AMSTERDAMSE BOS

 

De Geschiedenis van de Pont

Zoals wij bij "het plan" al beschreven is het idee om de Pont weer tot leven te brengen ontstaan uit verhalen vanuit het verleden en de huidige ontwikkelingen in en rond Nieuwemeer.

In het verre verleden hebben er 2 Ponten gevaren ter hoogte van de ingang naar de Nieuwemeer. Aan de kant van de huidige Jachthaven Driessen, was dit een kabel Pont, die de Ringdijk en het Jaagpad v.v. verbond.

Aan de zijde van het Amsterdamse Bos was dit een grote roeiboot, op deze lokatie is de nieuwe pont "Ome Piet" weer in bedrijf gesteld.

Er zijn allerlei verhalen bekend over de Ponten uit het verleden, maar een die vele tot de verbeelding blijft spreken is het voorval van Bakker Pak die met zijn bakkerskar met een bak vol brooden na het oprijden van de pont direct, vooraf van de Pont het water in was gereden, met als gevolg dat alle broden ronddreven in het water. Het heeft tijden geduurd voordat de eenden weer zo´n lekker vers maal voorgeschoteld hebben gekregen. Nu kunnen wij er misschien om lachen, maar toen was dit toch wel een echt serieus probleem voor de bakker die zijn handel in een keer verloren zag gaan.

Mede om die reden hebben wij besloten, dat het misschien toch beter is een zij op- en afgang te maken op onze pont zodat dit eigenlijk niet meer kan gebeuren.

In de jaren 30

In de jaren 30, werd de roeiboot (pont) verzorgd door Jan Abraham (Opa) Hoogland sr, dit combineerde hij met een klein scheepswerfje aan de Amsterdamse zijde van de huidige pont verbinding. Zijn werfje moest hij hier naar toe verplaatsen omdat hij weg moest van de Koenenkade. Het Amsterdamse Bos was er toen nog niet zoals wij dit nu kennen. De Pont verbinding werd toen verzorgd mbv 2 grote roeiboten. Hieronder ziet u een paar foto´s uit dit verre verleden.

Pontbaas Opa Hoogland met zijn vertrouwde pijp ( foto´s onder en boven), hij heeft deze pont verbinding tot ongeveer 1950 verzorgd, waarna Ome Piet Eilander dit heeft overgenomen. De roeiboot verbinding is ook nog een periode verzorgd door dhr. Overeem.

Op het kleine werfje werden Pramen gebouw en zoals op de foto te zien ook grotere houten boten en een soort kano´s.

Evert Hoogland jr.

Met de witte hemden van links naar rechts Opa Hoogland en Jan Hoogland jr.

   

.
Het bestaan van de Veerpont wordt ook al bevestigd op de kaart van het Boschplan uit 1937 (zie rechts boven in de rand), zoals hierboven te zien, deze afbeelding komt uit het Stadsarchief Amsterdam. Ook is er een oververbinding over het Nieuwe Meer te zien en ziet u duidelijk dat het Riekenpolder deel nog niet afgegraven is.
Tevens is rechtsonder de prijs van Fl.1.00 nog vermeld staat.
.

klik op de afbeelding voor een vergroting

Er is in die tijd ook nog geprobeerd om van het houten gebouwtje een "Thee huis" te maken, maar het is uiteindelijk door het niet verkrijgen van de benodigde vergunningen, niet gelukt.

Bekijk de grote afbeelding

Deze foto´s komen van een kalender uitgegeven door de Buurtvereniging Nieuwemeer.
Op de linker foto ziet u dat ook toen al de jeugd uit de buurt meewerkte bij de pont.
De rechter foto is duidelijk een van de eerste kabelponten, met de richels ter voorkoming van het uitglijden van paarden.

 

Deze foto kreeg ik van een van onze vaste bezoekers Marga en die wil ik u zeker niet onthouden.
Deze foto is gemaakt in 1951 / 1952 ter gelegenhied van een Fiets- / Wandeltocht welke gebruik maakten van de Veerpont Ome Piet en het Jaagpad.

Wil u meer weten over het Jaagpad en de Riekerpolder, kijk dan op SlotenOudOsdorp.nl

De jaren 50

Na het uitdiepen en verbreden van het Nieuwe Meer voor zandwinning is het jaagpad grotendeels verloren gegaan en is de route van en naar sluis bij het stadion (IJsbaanpad) komen te vervallen, dit gold eveneens voor het bestaansrecht van café “Opoe” halverwege het jaagpad en werd hiermee de functie van de kabelpont van minder groot belang.

Pieter Eilander (geb, 1906 - overleden 1990) is de laatst bekende pontbaas geweest en als er in Nieuwemeer wordt teruggekeken op die tijd, dan valt vrijwel altijd de naam van Ome Piet, om deze reden hebben wij de Pont de naam "Ome Piet" gegeven. Wij willen met deze naam de andere Pontbazen uit het verleden beslist niet te kort doen, maar voorkomen verwarring met de Pont over het Nieuwemeer, die meestal Pontje Nieuwemeer wordt genoemd.

In de uitgave "Oud Nuus" uitgegeven door Stichting Oud Aalsmeer is in de uitgave van juni 2014 aandacht besteed aan de herkomst van de Familie Eilander, onder de titel "De Eilanders", klik hier om dit artikel te lezen wordt vervolgd.

Bekijk de grote afbeelding

In 1986 lag de kabelpont werkeloos thv de Koekoekslaan.
Om de achtergrond zitten Erik Meijer (witte T-shirt ) en zijn vriendje Harry lekker te vissen.

Bekijk de grote afbeelding

In 19?? was de kabelpont nog vol in bedrijf, hier vertrekt hij net richting het Jaagpad. Met een houten blok over een staalkabel trok de Pontbaas met handkracht de pont van de ene naar de andere kant.

 

Bekijk de grote afbeelding
De kabel veerpont in gebruik.

Bekijk de grote afbeelding
Ome Piet Eilander op zijn kabelpont
Ome Piet met een klein ventje (naam onbekend) in de roeiboot,
Ome Piet was dol op kinderen.
vlnr
Thijs, Marijke, Leo en Marga, 4 goede bekende en Ome Piet
   
Bekijk de grote afbeelding
Deze foto is beschikbaar gesteld door Ver. Oeverlanden zicht op het Nieuwe Meer 1931
klik op de afbeelding voor een vergroting

Dit is/was het (links onder) uitzicht Jaagpad over de Nieuwemeer, vanaf de zijde waar nu de Zeilschool zit, richting de huidige Jachthaven Driessen. Duidelijk is te zien hoe smal de Nieuwemeer was en de loop van het Jaagpad, richting de pont over de ringvaart naar de Nieuwemeerdijk. Dit was de situatie voor het verbreden (zandwinning) van het Nieuwe Meer met het deel waar momenteel de strandjes en het aanleg punt van de grote pont over de Nieuwemeer gelegen zijn.

In 1957 werd er besloten dat ivm zandwinning vanuit het Nieuwemeer, het Jaagpad zou moeten verdwijnen, zie het kranten artikelen van 21 februari 1957, klik hier

klik op de afbeelding voor een vergroting

klik op de afbeelding voor een vergroting

een 2e versie van deze afbeelding Bekijk de grote afbeelding

Dit was de lokatie van de Veerpont ter hoogte waar nu Jachthaven Driessen ligt (rechts boven), het begin van het Jaagpad, hier is later de kabel pont gekomen.

Aan de overzijde van de ringvaart ziet u het oude huisje van Eilander met rechts daarnaast het wachthuisje van de Pontbaas. Op de achtergrond de bomen aan de Koekoekslaan, die links naast het huisje uitkomt op de Nieuwemeerdijk.

De toen malige pontbaas M. Eilander heeft in 1928 een Oorkonde ontvangen voor zijn 25 jarige Dienstvervulling als Pontbaas, deze oorkonde ziet u hier onder.

Bekijk de grote afbeelding
klik op de afbeelding voor een vergroting

bovenstaande afbeeldingen zijn beschikbaar gesteld door B. Eilander, familie van de toenmalige Pontbaas.

Strenge winter 1963
Tijdens de zeer strenge winter 1963, kon de kabel pont van Ome Piet uiteraard niet varen, maar op deze lokatie werd er als goed alternatief een ijsbaan aangelegd, met een koek en spopie huisje bij de op-/afstapplaats van de kabelpont.
Via onderstaande link kunt u een filmpje bekijken van deze IJpret met op de achtergrond de kabelpont.
filmpje bekijken, klik hier ( Deze beelden zijn beschikbaargesteld door Dhr. Jan Bonneveld)

.

Om u een idee te geven van de aan dit Veer gekoppelde noodzakelijke papieren en controles treft u hieronder een aantal documenten en een leuk kranten artikel uit/over het verleden van de Veer verbindingen vanuit Nieuwe Meer.

Algemeen
Datum
VERORDENING op de overzetveren in de gemeente Haarlemmermeer
28 april 1951
"Pontveer tot het overzetten der jaagpaarden" kranten artikel over de lange historie v/d Veerpont
In dit artikel wordt o.a. verwezen naar de hierboven afgebeelde oorkonde.
Reddingsblok Binnenvaart passagiersschepen
 
Documenten met betrekking tot overzetveer thv Nieuwemeerdijk 299  
Goedkeur Gem. Havendienst Amsterdam veerpont
1948 – 1957
Deugtelijkheidsverklaring veerpont
19 nov. 1955
Deugtelijkheidsverklaring roeiboot tbv veerdienst
09 april 1956
 
Documenten met betrekking tot overzetveer thv Nieuwemeerdijk 334/337  
Deugtelijksheidsverklaring roeiboot tbv veerdienst
19 november 1955
Goedkeur Gem. Havendiesnt Amsterdam roeiboot
24 maart 1956
Deugtelijksheidsverklaring roeiboot veer Amsterdamse Bos
30 september 1958
Steiger vergunning tbv veerpont Amsterdamse Bos
25 juni 1958
Verhoging c.q. afkoop van recognitie
02 april 1965
   
Huurovereenkomst werf terrein Koenenkade / Schipholdijk sectie AD no 4
18 mei 1956

Andere Geschiedenis informatie

Kijk ook naar het artikel uit De Oever nr 59 voorjaar 2011, klik hier